Административно деление

 

Карта на Уругвай

 

География

Най-малката страна в южната част на Южна Америка е Уругвай. Отличава се с хълмисто-равнинен и платовиден релеф. Основа на икономиката ѝ е животновъдството.

Страната е разположена в югоизточната част на Южна Америка, между Бразилия и Аржентина. На юг има широк излаз на Атлантическия океан, който оформя северния бряг на големия естуар Рио де Ла Плата (исп. „Сребърна река“ ). Централните части на страната са заети от хълмистата равнина около река Рио Негро, ляв приток на река Уругвай, която очертава изцяло границата с Аржентина.

На част от територията на Уругвай са разположени най-южните разклонения на Бразилската планинска земя, лавовото плато Аедо и височините Кучеля де Аедо. На юг се намира най-високата ѝ точка – връх Пан де Асукар (501 м). Географското положение (между 30º и 35º ю.ш.) и излазът на Атлантически океан обуславят субтропичния океански климат с мека зима (юли, 10-12ºС) и топло лято (средните температури за януари са 22-24 градуса Сº).

Валежите са от около 950-1200 мм годишно. През зимата до някои части на Уругвай достигат студени бури от юг, наречени пемперос, които предизвикват силно застудяване. Главни реки в страната са Уругвай, Рио Негро. Растителността е предимно субтропични тревисти савани, а на изток – от палмови гори.